Blog

Den globaliserade världen och komplexa system

Featured

Den värld och den standard de flesta tar för givet idag, är baserad på extremt komplexa system som är utvecklade under en kort period av mänsklighetens historia. Idag är världen globaliserad i mängder av aspekter: transport, IT, ekonomi, matproduktion och energiproduktion och alla undersystem dessa är beroende av. Allt fler saker produceras i en del av världen och transporteras till en annan del av världen. Det är ett väldigt effektivt system, men också väldigt sårbart.

Continue reading “Den globaliserade världen och komplexa system”

Minskande spermiemängd hos västerländska män beror på vad?

De senaste åren har det kommer alarmerande forskningsresultat som visar en kraftigt minskande spermiemängd hos västerländska män. Om nuvarande trend fortsätter så förutspår man total infertilitet redan 2045. Man är däremot mer osäker på vad orsaken (eller orsakerna) till denna kraftiga minskning. Detta går dock delvis att förklara med hjälp av livshistoriestrategi, vilken inte utesluter övriga faktorer såsom dieter och hormonstörande miljögifter.

Continue reading “Minskande spermiemängd hos västerländska män beror på vad?”

Varför vänsterblivna blir vår undergång

Lysenkoism

Ska man organisera ett samhälle framgångsrikt, eller egentligen vilken organisation som helst, så gäller det att man har rätt analys av verkligheten som utgångspunkt. I annat fall kommer utfallet inte bli gynnsamt. “Skit in, skit ut” som det heter på programmerarspråk, vilket syftar på att om data som matas in är felaktig så kommer det som matas ut även det bli felaktigt. Detta gäller även för samtidsanalyser och politiska beslut.

Continue reading “Varför vänsterblivna blir vår undergång”

När individualismen gått för långt

Vi känner alla till de historier från förr eller om tidigare historiska perioder som berättar om manliga dygder – styrka, mod, kunnighet och ära. Detta skrev jag om i föregående inlägg. I denna artikeln vill jag spinna vidare på vad detta mynnar ut i för sorts nya normer när de föregående inte längre är nödvändiga för överlevnaden.

Continue reading “När individualismen gått för långt”

Mansrollen genom historien

Mansrollen har inte varit statisk utan har förändrats som anpassning till den omgivning som existerat under en viss tidsperiod. Olika ideal har existerat och i dessa tider börjar människor att blicka bakåt till forna tiders ideal. Det finns både en anledning till att mansrollen har förändrats och att människor har börjat söka i det förgångna. Hugin gör en historisk översikt utifrån en artikel från Det Goda Samhället.

Continue reading “Mansrollen genom historien”

Calhouns musutopi och vänsterblivna mutanter

De flesta normala människor reagerar instinktivt negativt på både beteende och ståndpunkter hos vänsterliberaler, eller vänsterblivna. Det sistnämnda ordet har uppstått som ett sätt att beskriva just deras irrationella tankesätt som oftast går tvärt emot sunt förnuft. Deras maladaptiva inställning beror sannolikt på muterade gener och jag ska försöka förklara varför.

Continue reading “Calhouns musutopi och vänsterblivna mutanter”

Vetenskapens Värld om våld

Idag såg jag de två dokumentärprogram om våld som sändes i Vetenskapens Värld på SVT. Jag hade på känn redan i förväg att Steven Pinker skulle vara med, och jag hade inte fel. I det stora hela var programmen intressanta, men givetvis gick man inte på djupet av politiskt korrekta skäl. Några saker behöver därför klaras ut.

Continue reading “Vetenskapens Värld om våld”

Reflektioner över Modiri vs Kasselstrand i Hur Kan Vi?

Jag lyssnade igenom podden Hur Kan Vi? med Navid Modiri som intervjuade Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige. Det var ett intressant samtal men det uppstod en del reflektioner över framförallt Modiris argument som är värda att analysera.

Continue reading “Reflektioner över Modiri vs Kasselstrand i Hur Kan Vi?”